Kopi Luwak 150g

Availability: out of stock
Price: €117.52 117.52
quantity szt.
add to wish list

Description




Kopi Luwak

Pozwól sobie na chwilę luksusu i przenieś się do pięknych zakątków południowo-wschodniej Azji. Rozkoszuj się wyjątkowym aromatem i rozpieść swoje podniebienie, dostarczając mu eksplozję smaków. Nieziemsko wykwintna czekolada i słodki karmel, smak rozgrzanej słońcem ziemi, a na finiszu cierpkość świeżo zerwanych cytrusów. Między smakami, które już rozpoznajesz, poczujesz coś wyjątkowego, nieznane dotąd odczucia smakowe pochodzące z procesu fermentacji ziaren.

 

 

 
100% Arabica
   
Indonezja
   

czekolada
karmel
cytrusy

   
stopień palenia: 
średni

 

 

 

Cyweta nocami wyrusza na łowy w poszukiwaniu pożywienia, wybiera tylko najdorodniejsze, najdojrzalsze, słodkie ziarna kawowca i je zjada. Następnie ziarna przechodzą przez układ pokarmowy ssaka i właśnie ten etap „produkcji” sprawia, że Kopi Luwak jest tak wyjątkowy.

Cyweta trawi jedynie miąższ ziarna, a nasiona są przez nią wydalane.
Ziarna kawy tracą osłonki celulozowe, pozbawiane są ponadto otoczki zewnętrznej, w której zawarte są największe stężenia aldehydów i olejków eterycznych, odpowiedzialnych za drażniące działanie na żołądek oraz kwaśność kawy. Na ziarna w przewodzie pokarmowym zaczynają działać enzymy trawienne, rozpoczyna się proces fermentacji, białkowe fragmenty ziarna ulegają częściowemu rozpadowi, co sprawia, że kawa traci gorzki smak. Warto zaznaczyć, że za gorycz kawy odpowiedzialne są właśnie przemiany białka zachodzące podczas wypalania. Do niezwykłego smaku kawy, przyczynia się także działanie kwasu mlekowego.

Ziarna zbierane są ręcznie, przez mieszkańców wysp, jest to praca niezwykle czasochłonna i mozolna. Cywety żyją dziko, więc znalezienie ich odchodów nie jest pracą łatwą, a warunki środowiskowe i klimatyczne nie ułatwiają tego zadania. Po znalezieniu ziarna są dokładne czyszczone, następnie suszone i wypalane.

 

 

up
Shop is in view mode
View full version of the site
Sklep internetowy Shoper.pl