Poznaj nasze produkty - kawa Sabor De La Victoria
Poznaj nasze produkty - kawa Sabor De La Victoria

SABOR DE LA VICTORIA

Skład: 
50% Arabica, 50% Robusta

Zawartość kofeiny: 124 mg/100g

Typ: Blend

Kawy typu blend, to mieszanki 2 lub większej ilości kaw pochodzących z różnych rejonów świata. Mieszanki tworzone są w celu uzyskania nowych, unikalnych smaków. Kawy te posiadają większą zawartość kofeiny, ponieważ z reguły do ich produkcji używa się ziaren Arabiki i Robusty.

Kwasowość: niska

Body: średnie

Stopień palenia:  ciemny

Ciemne palenie kawy zachodzi w temperaturze 225˚C-250˚C, ziarna uzyskane podczas tego procesu mają ciemnobrązowy, a czasami czarny kolor i nabierają charakterystycznego błysku. Taki stopień palenia powoduje, że kawa traci kwasowość.
 

Smak: gorzka czekolada i suszone owoce 

Ziarna:

W kawie Sabor De La Victoria zastosowaliśmy mieszankę 2 kaw w proporcji 1:1. Mieszanka zawiera Brazylijską Arabikę Brazylia, Santos oraz Indyjską Robustę, Indie Kapii Royal.

 

Brazylia Santos

 

 

Wysokość: 750 - 1100 m n.p.m.
Region: Mogiana, Sul de Minas, Cerrado
Szczep: Mundo Novo, Icatu, Acaia, Catuai, Tupi
Smak: czekolada, orzech, owoce mango i cytrusy
Aromat: słodki
Obróbka ziaren: metoda sucha
Zbiory: maj - sierpień
Kwasowość: niska
Moc: średnia
Body: średnie
Spółdzielnia: Cooperativa Cooxupé
Członkowie: 12 tysięcy gospodarstw

 


Brazylijskie kawowce, rosną na wysokościach 750-1100 m n.p.m.. 

Ziarna cechuje czekoladowo-orzechowy smak oraz lekka kwasowość. Zbiory kawy gatunku Brazylia Santos odbywają się od maja do sierpnia.

Obróbka ziaren odbywa się na sucho, jest ona najstarszą z metod. W tej metodzie nie używa się wody, a ziarna suszone są słońcem na betonowych patio lub stołach nawet przez okres 1 miesiąca. Koniec procesu suszenia następuje, gdy ziarna uzyskają wilgotność na poziomie 10-12%, wtedy rozpoczyna się proces kruszenia ziaren. W metodzie tej istotne jest również, aby nie dopuścić do ich fermentacji. Kawy uzyskiwane metodą obróbki na sucho wyróżnia duże body oraz słodycz, wyczuwalne są tu aromatyczne nuty tropikalnych owoców. Kwasowość jest znacznie niższa niż w przypadku metody mokrej.

Cooperativa Cooxupé jest to spółdzielnia działająca na brazylijskich terenach od roku 1932. Spółdzielnia zrzesza 12000 członków, z czego aż 97% to niewielkie gospodarstwa. Cooperativa Cooxupé prowadzi również działania społeczne, mające na celu poprawę edukacji oraz życia zdrowotnego swoich członków z wiejskich obszarów.

 

Indie Kapii Royal

 

Wysokość: 950 - 1200 m n.p.m.
Smak: pikantny
Aromat: pomarańcza, kokos
Obróbka ziaren: metoda mokra
Zbiór: grudzień - luty
Kwasowość: średnia
Moc: duża
Body: średnie

 

Zbiór ziaren odbywa się ręcznie w okresie od grudnia do lutego, niezwłocznie po osiągnięciu przez jagody dojrzałości i jeszcze w dniu zbioru są selekcjonowane.

Uprawy  odbywają się w miejscach zacienionych drzewami na wysokościach 950 - 1200 m n.p.m..

Ziarna obrabiane są metodą mokrą, która jest wymagająca i bardzo droga. Suszenie zostaje przerwane, gdy wilgotność ziaren sięgnie poziomu 11-14%. Zbyt wysoka wilgoć zwiększa ryzyko porażenia przez pleśnie, co skutkuje zepsuciem kawy.  Metoda mokra jest bardzo popularna, bowiem zwiększa możliwość modyfikacji profilu sensorycznego. Kawy poddane obróbce na mokro, cechują się szlachetnym smakiem i aromatem, intensywniejszą kwasowością w porównaniu do ziaren poddawanych obróbce na sucho.

Robustę Indie Kapi Royal cechuje charakterystyczny pikantny smak oraz aromat kokosu i świeżych pomarańczy. W odróżnieniu od innych kaw tego gatunku niewyczuwalne są gorzkie nuty smakowe.

 

Zalecany sposób przygotowania:

  • espresso
  • ekspres przelewowy
  • kawiarka
  • french press

 

 

Analiza:


Sabor De La Victoria to kawa stworzona z myślą, aby pobudzać zarówno ciało, jak i umysł. Dzięki wyjątkowej mieszance Arabki i Robusty zawartość kofeiny jest wysoka i wynosi 124 mg/100g. Tłuszcze w kawie występują w formie kwasu oleinowego, stearynowego, arachidowego, linolenowego, linolowego oraz palmitynowego. Ich zawartość w kawie powinna wynosić 7-17%, w naszej kawie tłuszcze stanowią 13% składu. Zawartość białka odpowiedzialnego za powstawanie związków smakowo-zapachowych wynosi 13%. Woda stanowi nieco ponad 1%, co jest wynikiem świadczącym o dobrej jakości oraz poprawnie przeprowadzonym procesie obróbki ziaren.

Polifenole są związkami posiadającymi działanie antyoksydacyjne i przyczyniają się do walki z wolnymi rodnikami, ich zawartość w Sabor De La Victoria to 56,5 mg/g.

 

Autor: Justyna Sikorska 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl