Poznaj nasze produkty - kawa Descafeinado Organico
Poznaj nasze produkty - kawa Descafeinado Organico

DESCAFEINADO ORGANICO

Skład: 100% Arabica

Zawartość kofeiny: bezkofeinowa

Kawa Desafeiado Organico dzięki temu, że nie posiada kofeiny, może być spożywana nawet wieczorami, jest również doskonałą alternatywą klasycznej kawy dla osób, które nie mogą spożywać kofeiny ze względów zdrowotnych, a także dla kobiet w okresie ciąży i laktacji.

Metoda usuwania kofeiny: Swiss Water 

Metoda Swiss Water jest to najbezpieczniejsza i najzdrowsza, ale zarazem najdroższa metoda usuwania kofeiny. Rezultatem procesu jest pozbycie się kofeiny z ziaren, bez znaczącej utraty jej naturalnego smaku. Kawa, uzyskana tą metodą jest zawsze oznaczona jako “Swiss Water Decaf”. Metoda ta ze względu na stosowanie odpowiednich parametrów temperatury i czasu oraz nieużywanie rozpuszczalników chemicznych jest bezpieczna dla środowiska i pozwala usunąć nawet 99,9% kofeiny z ziaren. Dzięki temu kawa nie posiada charakterystycznego dla kaw bezkofeinowych gorzkiego smaku, a jej naturalne walory smakowe zostają zachowane.

Kwasowość: niska

Gorycz: delikatna

Body: bogate

Stopień palenia: średni

Średni sposób palenia ziaren jest jedną z najpopularniejszych metod obróbki, przebiegający w temperaturze 210-220°C. Taki sposób palenia sprawia, że ziarna są lekko brązowe oraz delikatnie błyszczące. Kwasowość kawy jest niewielka i wyczuwalny jest lekki posmak goryczy. W przypadku gatunku Indonesia Mandeheling taki stopień palenia wydobywa z kawy wyjątkową słodycz.

Smak: melasa, przydymione tofii, cedr, wino, zioła 

Ziarna:

Ziarna, użyte do produkcji kawy są jednorodne, pochodzą one z konkretnego obszaru, w którym panuje określony Terroir, czyli wyjątkowe połączenie warunków klimatycznych i geologicznych, dzięki którym produkty spożywcze zyskują niepowtarzalny charakter. 

Indonesia Mandeheling:

 

 

 

 

Kraj: Sumatra
Wysokość: 800 - 1600 m n.p.m. 
Smak: melasa, toffi, cedr, wino, słodkie zioła
Obróbka ziaren: Giling Basah
Zbiory: czerwiec - grudzień
Kwasowość: niska
Moc: średnia
Body: bogate
Certyfikat: Organiczności

 

Kawę z gatunku Indonezja Mandheling uważa się za jedną z najlepszych Arabik świata, dzięki jej niezwykle bogatym body oraz niskiej kwasowości. Plantacje położone są na wysokościach 800-1600 m n.p.m., na wulkanicznych bogatych w minerały glebach. Na wyjątkowy profil smakowy wpływa ponadto wilgotny, równikowy klimat oraz unikalny proces obróbki ziaren nazywany Giling Basah.

Giling Basah

Proces obróbki ziaren stosowany jedynie na terenach Indonezji. Wilgotność względna powietrza jest zbyt wysoka, by ziarno kawowca zostało wysuszone przed obłuskiwaniem. Dojrzałe ziarno po zbiorach zostaje pozbawione zewnętrznej skórki, w maszynach do roztwarzania ziaren, stworzonych przez lokalnych rolników. Kolejno ziarna przez noc fermentują we własnej miazdze, po czym następuje proces prania. Ziarna zyskują wilgotność na poziomie średnio 30%, co odróżnia je od klasycznych metod, w których ziarna suszone są do wilgotności 11%.
Kawa łuskana jest w „pół mokrym” stanie, co sprawia, że ziarna zyskują niezwykły zielono-niebieski wygląd. Proces ten sprawia, że kawy z gatunku Indonezja Mandheling charakteryzują się bogatym i intensywnym body, a zarazem niską kwasowością.

Ciekawostka

Nazwa kawy nie nawiązuje do regionu, na którym jest uprawiana, ale do grupy etnicznej „Mandailing” zamieszkującego tereny północno-zachodniej Sumatry. Przesłanki głoszą, że podczas II wojny światowej tereny Sumatry okupywane były przez japońskich żołnierzy, którym niezwykle zasmakowała tamtejsza kawa. W wyniku różnic językowych i niezrozumienia, chcąc się dowiedzieć, skąd pochodzi kawa, żołnierze otrzymywali odpowiedź, która brzmiała właśnie „Mandailing”. Nazwa ta obowiązuje to dzisiaj.

Idealnie smakuje z dodatkiem mleka lub śmietanki.

 

Zalecany sposób przygotowania:

  • ekspres przelewowy
  • kawiarka
  • french press

 

 Autor: Justyna Sikorska 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl