Najdroższa kawa na świecie - Kopi Luwak
Najdroższa kawa na świecie - Kopi Luwak

Kopi Luwak to najdroższa kawa na świecie, która swą pozycję zawdzięcza między innymi procesowi produkcji, różniącemu się nieco od pozostałych. Cena jest jednak dużo wyższa od tych, które pijemy na co dzień. Czy ma swoje uzasadnienie? Czy najdroższa kawa na świecie jest także najsmaczniejsza? Przeczytajcie poniższy artykuł, a dowiecie się wszystkiego, co warto wiedzieć o Kopi Luwak.

Jak wygląda proces produkcji?

Kopi Luwak wytwarza się głównie w Indonezji, a najważniejszym etapem produkcji jest zebranie z odchodów luwaka ziaren kawy, których zwierzę nie trawi w przewodzie pokarmowym. Są one potem czyszczone, a następnie palone - przetwarzanie pod wpływem gorącej temperatury. Tak przygotowane ziarna są sprzedawane w całości lub przechodzą jeszcze przez proces mielenia. 

Dlaczego kawę pozyskuje się z odchodów luwaka?

Przyjrzyjmy się temu od początku. Luwak zjada tylko dojrzałe czerwone owoce kawowca, co można nazwać naturalną selekcją najlepszych możliwych nasion. Zwierzę, zwane także cywetą, trawi następnie sam miąższ ziaren, a reszta jest wydalana. Między innymi dzięki działającym w przewodzie pokarmowym ssaka enzymom, nasiona zostają pozbawione goryczy, odpowiadającej za gorzki smak kawy. To właśnie ten proces sprawia, że Kopi Luwak ma niepowtarzalny aromat oraz taką pozycję na rynku kawowym. 

Skąd bierze się wysoka cena?

Kilogram kawy kosztuje około 1000 euro. W Polsce 100 g można kupić za 400-500 zł. Wysoka cena Kopi Luwak jest bezpośrednim wynikiem tego, że ziarna są wydalane przez luwaka. Wspomniany ssak dziennie zjada około kilogram dojrzałych owoców kawowca, z czego pozyskuje się około 50 g kawy. Taki bilans sprawia, że rocznie uzyskuje się tylko 400-500 kg. Jeśli luwak żyje na wolności, jego odchody są ponadto bardzo trudne do znalezienia. Wymaga to długiej i precyzyjnej (ręcznej) pracy wielu ludzi. Kopi Luwak można więc uznać także za najrzadszą kawę na świecie, co przekłada się na jej wysoką cenę. 

Czy cena wynika tylko z jej rzadkości?

Odpowiedź jest oczywista i brzmi: Nie! Jak już wspominaliśmy, wyjątkowa droga, którą nasiona Kopi Luwak pokonują w przewodzie pokarmowym ssaka, sprawia, że przygotowana z nich kawa nie ma posmaku goryczy. Przez niektórych ekspertów smak określony jest mianem kawowej słodyczy. Walory smakowe Kopi Luwak są więc w pewnym sensie nieporównywalne z innymi kawami.

Jeśli jesteś smakoszem otwartym na każdą jej odmianę, to właśnie Kopi Luwak jest doznaniem, które powinieneś poczuć, a raczej posmakować.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl