Poznaj nasze produkty - kawa Tres Comas
Poznaj nasze produkty - kawa Tres Comas

TRES COMAS

Skład:
100% Arabica


Zawartość kofeiny: średnia

Typ: Blend

Kawy typu Blend, to mieszanki 2 lub większej ilości kaw, pochodzących z różnych rejonów świata. Mieszanki tworzone są w celu uzyskania nowych, unikalnych smaków.

Kwasowość: średnia

Body: średnie

Stopień palenia: średnie

Średni stopień palenia kawy przebiega w zakresie temperatur pomiędzy 210 a 220°C. Ziarna, wypalane w ten sposób, posiadają delikatny połysk oraz lekko brązową barwę. Kawy te cechują się średnią kwasowością, można wyczuć również odrobinę goryczy.

Smak: miód, orzechy, czekolada, karmel, owoce

Ziarna:

W skład Tres Comas wchodzą 3 wyselekcjonowane gatunki Arabiki pochodzące z Ameryki — Salvador SHG, Meksyk SHG oraz Nicaragua SHG. Wszystkie składniki mieszanki to ziarna SHG (Strictly High Grown), czyli takie, które rosną na wysokościach nie niższych niż 1350 m n.p.m.
Warunki klimatyczne oraz czyste środowisko panujące na takich wysokościach sprawiają, że ziarna SHG uważane są za szlachetne. Powolne dojrzewanie powoduje, że kawy te mają niezwykle szeroki profil smakowy.

 

Salvador SHG

Wysokość: + 1350 m n.p.m.
Region: Sierra Apaneca, Llamatepec, Santa Ana, Izalco Volcanoes
Szczep: Bourbon, Pacas, Catimor
Smak: czekolada, owoce leśne, cynamon
Aromat: słodki, owocowy
Obróbka ziaren: metoda mokra
Zbiory: styczeń - marzec
Kwasowość: lekka
Body: średnie

 

Powierzchnia Salwadoru wynosi 21 040 km², z czego aż 160 ha zajmują plantacje kawy. Ciągle rosnący i rozwijający się rynek, daje pracę ponad 24 tys. plantatorom.
Podzwrotnikowy klimat, górzyste tereny, oraz gleby wulkaniczne sprawiają, że owoce kawowca są niezwykle wysokiej jakości.

Ziarna Salvador SHG poddawane są obróbce na mokro. Metoda ta jest wymagająca oraz kosztowna. Ziarna są myte, a następnie suszone do momentu, gdy osiągną wilgotność na poziomie 11-14%, jeśli wilgotność będzie zbyt wysoka może dojść do porażenia przez pleśnie, co w efekcie spowoduje zepsucie ziarna. Metoda ta pozwala na większe zróżnicowanie profilu sensorycznego kawy.

 

 

Nicaragua SHG

 

 

Wysokość: + 1350 m n.p.m.
Region:

Jinotega

Szczep: Arabica - Typica, Caturra, Bourbon
Smak: orzech, czekolada, miód.
czarna porzeczka
Aromat: karmelowy, słodki
Obróbka ziaren: metoda mokra
Zbiory: grudzień - marzec
Kwasowość: średnia, cytrusowa
Body: średnie

 

Nikaragua leży w Ameryce Środkowej pomiędzy Morzem Karaibskim a Oceanem Spokojnym. Obszary te obfitują w gleby o bogatym składzie mineralnym. Równikowy klimat, ciepło, oraz duża wilgotność to czynniki, które powodują, że kawy pochodzące z tych rejonów są cenione przez wielu koneserów. Początki uprawiania kawy na terenach Nikaragui sięgają 1790 roku i zawdzięczamy je katolickim misjonarzom.

Kawowce cechuje dojrzały smak oraz duże, nawet 2 cm ziarno. W kawie wyczuć możesz smak orzechów, czekolady, słodkiego miodu oraz czarnej porzeczki i cytrusową kwasowość.

Obróbka ziaren prowadzona jest metodą mokrą, jest to metoda droga i niezwykle wymagająca. Etap suszenia odbywa się tu do wilgotności ziaren na poziomie 11-14%, zbyt wysoka wilgotność sprawia, że ziarna stają się podatne na porażenie przez pleśnie.
Metoda mokra pozwala zwiększyć możliwość modyfikacji profilu sensorycznego.
Kawy, poddane obróbce na mokro, cechują się szlachetnym smakiem i aromatem, intensywniejszą kwasowością w porównaniu do ziaren poddawanych obróbce na sucho.

Znaczną część kaw z regionu Nikaragui pozyskuje stowarzyszenie Asociacion Aldea Globar.
Asociacion Aldea Global, które działa od 1992 roku, zrzesza 22 farmerów i propaguje zrównoważone zarządzanie zasobami naturalnymi oraz ekologiczną produkcję. Prowadzi również wiejskie kliniki dla swoich pracowników, zajmuje się montażem filtrów do wody pitnej oraz wprowadza zintegrowane programy ochrony przed szkodnikami. Dzięki wszelkim tego typu działaniom i wspieraniem prowadzenia rentownych przedsiębiorstw stowarzyszenie pomaga rolnikom pozostać w harmonii z otoczeniem, przy produkcji dochodowego towaru.

 

 

Meksyk SHG

 

Wysokość: + 1350 m n.p.m.
Region:

Veracruz, Chiapas, Oaxaca

Szczep: Arabica - Typica, Burbon, Pluma Hidalgo
Smak: czekolada, papaja, karmel
Aromat: kwiatowy
Obróbka ziaren: metoda mokra
Zbiory: luty - marzec
Kwasowość: słodka
Body: wyważone

 

Meksyk położony jest w Ameryce Północnej, nad wodami Oceanu Spokojnego i jest ósmym pod względem wielkości producentem kawy na świecie.

Wysokiej jakości, odpowiednio nawodnione i smagane wiatrem znad Oceanu Spojonego gleby wulkaniczne, sprawiają, że kawy pochodzące z rejonów Meksyku są niezwykle aromatyczne i pełne smaku.

Plantatorzy wkładają całe serce w uprawę kawowców i od lat zwracają szczególną uwagę na czyszczenie, mycie oraz segregację ziaren, co sprawia, że otrzymujemy ziarna najwyższej jakości.

Mokra obróbka ziaren pozwala zwiększyć różnorodność profilu sensorycznego.
Kawy z Meksyku charakteryzują się intensywnym, kwiatowym aromatem i słodkim smakiem. Ziarna po umyciu, suszone się do optymalnej wilgotności, która wynosi 11-14%. Mokra metoda ziaren jest bardzo wymagająca oraz kosztowna.

 

Zalecany sposób przygotowania:

  • espresso
  • ekspres przelewowy
  • kawiarka
  • french press

 

Autor: Justyna Sikorska 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl