Kawa z solą
Kawa z solą

Nowość czy trend sprzed lat?

W przeciwieństwie do tego, co może się wydawać, dodawanie soli do kawy nie jest nowością. Rytuał ten od lat czynią mieszkańcy krajów Skandynawskich, Turcji, Węgrzech czy Syberii. Na Tajwanie preferowany jest natomiast dodatek soli morskiej, Tajwańczycy wychodzą z przekonania, że dodatek soli „otwiera kubki smakowe”, co ważne nie dodają jej bezpośrednio do naparu, lecz do schłodzonej wcześniej śmietanki.


Po co dodawać sól do kawy ?

Kwestię dodatku soli do kawy opisano w czasopiśmie „NATURE”, po przeprowadzonych badaniach wyciągnięto wniosek, że posolona kawa smakuje lepiej !

Jak to się w ogóle dzieje ?

Jony sodowe wzmacniają smak naparu a sól „zabija” goryczy. Gorycz dla niektórych jest nierozłączną częścią kawy, innym natomiast przeszkadza, dlatego na przykład używają cukru, który zmienia smak napoju. Dodatek soli nie zmieni smaku twojej kawy, tylko pozbawi ją goryczy.
Badania z roku 1997 wykazują, że cholerek sodu „podkręca smak”, dlatego też przyprawa ta jest tak często stosowana w kuchni.
Dosalanie kawy według informacji zamieszczonych na Independent.co.uk zyskuje, coraz wiesza popularność.


Skąd się bierze gorycz w kawie?

Wielu z Was na to pytanie odpowie pewnie, że z kofeiny, otóż nie – gorycz w kawie pochodzi tylko w 15% z kofeiny, główną jej przyczyną są fenylindany i laktony kwasu chlorogenowego, związków należących do grupy przeciwutleniaczy.
Przeciwutleniacze mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, co ciekawe związki te nie występują w surowych ziarnach, a pojawiają się dopiero w procesie palenia.
Zaobserwowano ponadto, że im ciemniejszy stopień palenia, tym więcej goryczy posiada napar.
W procesie dłuższego palenia laktony kwasu chlorogenowego ulegają rozpadowi i powstają fenyloindany. To te związki sprawiają, że nasze kubki smakowe odczuwają ostrzejszy i bardziej gorzki smak.

 

 


Każdego dnia dążymy do tego, aby produkty przez nas spożywane smakowały jeszcze lepiej. Producenci żywności starają się wydobyć i uwydatnić pożądane smaki w produkcie a niwelować te, które mogą nam przeszkadzać.
Niewątpliwie jednym z najczęściej spożywanych produktów na ziemi jest kawa, mało kogo dziwi już dodatek do niej cukru, miodu, mleka czy śmietanki. Czy zastanawiałeś się kiedyś, aby do kawy dodać sól ? Otóż jak się okazuje, dodatek soli do kawy, może wydobyć z niej więcej smaku, oraz zniwelować gorycz

Zdziwiony?

Zapraszam do przeczytania poniższego artykułu.


Ile tej soli?

Według Altona Browna należy dodać ćwierć łyżeczki soli do 10 g zmielonej kawy, przed jej zaparzeniem, proporcja ta powinna sprawić, że zaniknie gorycz, a nawet wydobyć słodycz z ziaren.
Inną metodą jest posolenie już zaparzonej kawy.


Kawa z sola a zdrowie.

Kawa ma działanie moczopędne, co w efekcie wypłukuje sól z naszego organizmu. 4 filiżanki kawy mogą wypłukać nawet 1200 mg sodu z naszego organizmu (co jest dzienną zalecaną dawką spożycia), ale bez obaw dieta, jaką stosujemy, sprawia, że niedobór chlorku sodu wywołany piciem kawy jest praktycznie niemożliwy. Jeżeli pijesz dużo kawy, dodatek soli może nie tylko zniwelować gorycz, ale również pozwolić na kontrolę chlorku sodu w twoim organizmie.
Sól pomaga zredukować również kwas.
Niestety część osób ma wrażliwy żołądek i wypicie przez nich kawy, może wiązać się z uczuciem dyskomfortu. Jeśli cierpisz na taką przypadłość, lepszym rozwiązaniem dla ciebie będą kawy palone średnio ciemno lub ciemno, lub stosowanie wysokiej jakości Arabik. Jednak w tym przypadku dodatek soli staje się wybawieniem, ponieważ sól oprócz właściwości niwelujących goryczy może neutralizować kwas w kawie.

Reasumując,

Jeżeli lubisz pić kawę, a przeszkadza Ci jej naturalna gorycz, spróbuj dodać do niej odrobinę soli i poczuj różnicę.

 

Autor: Justyna Sikorska 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl