Kawa jednorodna czy mieszanka?
Kawa jednorodna czy mieszanka?

Czy zastanawiałeś się kiedyś, czym różni się kawa jednorodna od mieszanek?

W dzisiejszym tekście postaram się wyjaśnić Wam różnicę między nimi i opisać każdy z tych rodzajów. Nie będę polecała ani krytykowała żadnego rodzaju, uważam, że to jaką kawę wybierasz, zależy tylko od Twojego gustu i upodobań.

Kawa jednorodna.

Kawa tylu single (single origin), czyli kawa jednorodna, ziarna pochodzą z konkretnego obszaru, w którym panuje określony Terroir, czyli wyjątkowe połączenie warunków klimatycznych i geologicznych, dzięki którym produkty spożywcze zyskują niepowtarzalny charakter. Kawy typu single najczęściej wypalane są w sposób jasny lub średni, co pozwala wydobyć z ziaren pożądane nuty smakowe. Kawy typu single dobrze smakują zaparzone metodami alternatywnymi, do których należą między innymi french presschemexareopresdrip. Kawy te ze względu na swoją delikatność, nie są najlepszym rozwiązaniem pod espresso, do tego lepiej użyć mieszanek, ponieważ kawa z danego regionu może mieć wysoką i pożądaną słodycz, lecz brakować jej może odpowiedniej kwasowości. Producenci kaw jednorodnych, często na opakowaniach podają dokładne smaki, kraj pochodzenia i plantacje, z jakich pochodzą ziarna. W przypadku kaw jednorodnych zabieg ten jest łatwiejszy, ponieważ, łatwiej opisać jedno ziarno niż wiele, oraz łatwiej jest określić smak kawy jednorodnej niż mieszanki. Warto wspomnieć, że mieszanki Herreria na opakowaniu podane mają gatunki kaw użytych w mieszance a na naszej stornie, zarówno przy opisach produktów, jak i w naszym cyklu „Poznaj nasze produkty”, możesz odczytać dokładne informacje co do pochodzenia ziaren. W ostatnich latach rośnie zainteresowanie kawami speciality, tu warto wspomnieć, że kawy speciality są zawsze kawami jednorodnymi.

Smak kawy zależy od regionu, na którym położone są plantacje. Kawy z rejonów afrykańskich cechują
się nutami kwiatów, owoców i przypraw korzennych. Azja i Oceanii to gorzka czekolada, smaki herbaty, owoców tropikalnych i orzechów.
Ameryka środkowa, karmel kakao czekolada orzechy włoski, natomiast Ameryka południowa – czekolada miód orzechy wanilia karmel.

Z kaw typu single w ofercie Herreria znajdziesz kawę bezkofeinową Descafeinado Organico, w której kofeina została usunięta w bezpieczny sposób, wodną metodą Swiss Water.
(https://www.herreria.pl/pl/p/Descafeinado-Organico-250g/38). 

Nasza kawa bezkofeinowa do doskonałe rozwiązanie dla osób, które z różnych przyczyn nie mogą spożywać kawy np. kobiet w ciąży i osób starszych. 

Nawiązując do tematu, który w ostatnich czasach często się pojawia, mianowicie, "czy mogę pić kawę w ciąży ?" odsyłam Was do pierwszego tekstu zamieszczonego na blogu (https://www.herreria.pl/pl/n/2).


W celu uzyskania bardziej złożonego profilu smakowego tworzy się mieszanki kaw.

Mieszanki kaw.


Mieszanki kawy, czyli kawy typu blend (coffee blends), to mieszanki 2 lub większej ilości kaw, pochodzących z różnych rejonów świata. Mieszanki tworzone są w celu uzyskania nowych, unikalnych smaków. Kawy te są często mieszankami Arabiki i Robusty, zawierają więcej kofeiny i goryczy niż kawy typu single oraz wykorzystywane są jako espresso i baza pod kawy mleczne.

Może zastanawia Cię czy kawa mieszana jest przed czy też po paleniu.

Nie ma co do tego zasady, w dużej mierze zależne jest to, od jakiego tego gatunki kaw zostają wykorzystane do danej mieszanki.
Zmieszanie kaw przed ich wypałem prowadzi do uzyskania niepowtarzalnego smaku, niemożliwy do stworzenia przez osobny wypał poszczególnych ziaren.

Według niektórych wypał poszczególnych ziaren osobno a następne zmieszanie ziaren w celu uzyskaniu mieszanki pozwoli na wydobycie z każdego ziarna to co najlepsze, ponieważ każde ziarno ma inną wilgotność i może wymagać różnego czasu palenia.
A więc na pytanie, kiedy należy zmieszać ziarna kawy, nie ma jasnej odpowiedzi. Każda palarnia dobrze wie jaki sposób będzie najlepszy dla stworzonej przez nią mieszankę kawy.

 

PS. Jeżeli chcesz spróbować kawy bezkofeinowej, na hasło #blog10 otrzymasz 10% rabatu na produkty. Już niebawem do naszej oferty powraca kawa bezkofeinowa z Gwatemali-kupcie, zanim sama całą wypiję, bo to chyba najlepsza kawa bezkofeinowa, jaką kiedykolwiek próbowałam. 

Autor: Justyna Sikorska

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl