Jak przygotować kawę - french press
Jak przygotować kawę - french press

French press nazywany praską francuską został opatentowany przez dwóch Francuzów w roku 1852, jednak wynalazek ten nie wyglądał jak dzisiejsze urządzenie. Pierwszy frensch press, który przypomina dzisiejszy, stworzyli w 1929 Włosi Attilio Calimani oraz Gulio Monet.
Co ciekawsze jeden z najpopularniejszych projektów praski francuskiej został stworzony w 1958 przez Szwajcara Faliero Bondanini, który to udoskonalił pomysł Włochów, co przyczyniło się do produkcji na skalę przemysłową.

Co musisz mieć?

-praska francuska
-młynek
-waga kuchenna
-stoper
-termometr
I oczywiście woda i dobra kawa😊

Jak przygotować kawę?

Aby przygotować kawę, w prasce francuskiej należy zagotować wodę i lekko ostudzić do temperatury ok 90 ℃ według różnych źródeł optymalna temperatura do zaparzania kawy wynosi 88-96 ℃. Warto wspomnieć, że woda ma istotne znaczenie na końcową jakość kawy, jeżeli chcesz dowiedzieć się o tym więcej, zapraszam do bloga „CZY WODA WPŁYWA NA JAKOŚĆ KAWY?” (https://www.herreria.pl/pl/n/5).

Zważ i zmiel swoją kawę, szczerze polecam zakup kawy ziarnistej i zmienienie jej samodzielnie chwilę przed zaparzeniem, taka kawa będzie bardziej aromatyczna. Najlepszą proporcją kawy do wody jest 1:16.
Kolejnym etapem powinno być zalanie twojej praski francuskiej gorącą wodą, a późniejsze jej wylanie. Zabieg ten pomoże w utrzymaniu stałej temperatury podczas całego procesu parzenia kawy.

Teraz możesz przystąpić do parzenia swojej ulubionej kawy w french press. Według mnie z oferty kaw Herreria do tego sposobu zaparzania najlepiej sprawdzi się 100% Arabica - Arabica La Sabrosa (https://www.herreria.pl/pl/p/Arabica-La-Sabrosa-250g/37).

W pierwszej kolejności należy zalać kawę małą ilością wody (zachować stosunek 1:2), woda powinna przykryć kawę, w tym czasie dochodzi do tak zwanej preinfuzji i z kawy wydobywane są najlepsze właściwości. Po upływie 30 sekund należy dodać pozostałą część wody i odczekać kolejne 3-4 minuty a kolejno powoli docisnąć tłok pracy. Fusy kawy powinny opaść na dno naczynia i zostać sprasowane.

Po zakończeniu zaparzania należy niezwłocznie podać kawę, ponieważ zbyt długo trwający proces parzenia zepsuje smak twojego ulubionego napoju.

Teraz możesz cieszyć się smakiem kawy.

Pamiętaj, aby po wszystkim, dokładnie umyć cały zaparzasz oraz sito, aby resztki kawy nie zniszczyły kolejnej porcji.

Autor: Justyna Sikorska

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl