Kawa mrożona - jak zrobić? Sposoby przygotowania
Kawa mrożona - jak zrobić? Sposoby przygotowania

Kawa to tradycyjny napój, który silnie wpisuje się w nasze zwyczaje. Trudno nam wyobrazić sobie, żeby nie zaproponować jej gościom. Sami chętnie rozpoczynamy nią dzień lub pijemy po południu, kiedy potrzebujemy dawki energii. Dużą popularnością cieszy się również kawa mrożona. Jak ją przygotować?

Przygotuj mocne espresso

Wcale nie musimy posiadać niezwykłych umiejętności czy sprzętów, aby wykonać pyszny deser. Potrzebny jest tylko ekspres ciśnieniowy lub włoska kawiarka. Na pewno dobrym pomysłem nie jest parzenie kawy po turecku, chyba że dobrze odsączymy niechciane fusy. Najważniejsze jest, aby uzyskać intensywność i wyjątkowy aromat.

Można powiedzieć, że kluczem jest zrobienie właściwej esencji. Mocna kawa jest więc dobrym początkiem, od którego trzeba zacząć. Takie espresso w połączeniu z zimnym mlekiem da bardzo dobry efekt. Wiele osób dodaje również kostki lodu lub porcję lodów waniliowych. 

Doskonała alternatywa dla klasycznej kawy

Mrożony deser świetnie orzeźwi i doda energii w ciepły letni dzień. Dlatego wiele osób, które muszą pracować podczas upałów, zamiast tradycyjnej filiżanki gorącej kawy wybiera ten sam napój, ale w wersji mrożonej. To sprawdzony sposób na dawkę koncentracji. Możemy samodzielnie określić poziom temperatury, która będzie nam odpowiadać.

Czas przygotowania tego napoju jest bardzo krótki. Jedynie warto poczekać chwilę aż przestygnie espresso, chociaż ilość zimnego mleka i kostek lodu jest na tyle dominująca, że skutecznie niweluje wysoką temperaturę. Każda kawa jest dobra, a jej zimno wydobywa jej niezwykły harmonijny smak, a mleko zminimalizuje gorycz. Nie musimy więc ograniczać się tylko do picia jej w kawiarni, ale możemy przygotować samodzielnie. 

Pyszne orzeźwienie w gorący dzień

Część osób przekonała się, że smaczna jest również kawa rozpuszczalna, której wcale nie trzeba zalewać gotującą wodą - dlatego to taka wersja ekspresowa, która spodoba się szczególnie osobom lubiącym szybkie rozwiązania. Tak naprawdę możliwości jest bardzo wiele, a potencjał kawy mrożonej nie ogranicza się do dolewania do niej zwykłego mleka. Można też użyć innego napoju roślinnego, na przykład mleka owsianego, migdałowego lub ryżowego. Niektóre osoby wybierają również mleko bez laktozy ze względu na alergię.

To intrygujący smak, który może przypaść do gustu wielbicielom kofeiny. Wraz z lodami śmietankowymi czy waniliowymi, kawa mrożona stanowi świetny duet. Dla lepszego efektu estetycznego można ją podać w wysokiej szklance na nóżce.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl