Kawowa beza
Składniki- blaty:
- 6 białek jaj (rozmiar L)
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Szczypta soli
Składniki- krem:
- 1 łyżeczka kawy Sabor De La Victoria
- 3 łyżeczki cukru pudru
- ½ szklanki daktyli bez pestek
- 500 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany 30%
Blaty:
- Wyjmij jajka z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem, aby miały temperaturę pokojową.
- Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Dodawaj stopniowo cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną nadal ubijając pianę.
- Wyłóż pianę na 2 blachy o średnicy 20 cm.
- Piecz 5 minut w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem), później 35 minut w 130 stopniach, a następnie 80 minut w 110 stopniach (temperatura bez termoobiegu musi być o 10 stopni wyższa).
Krem:
- Zaparz espresso z 1 łyżeczki kawy (ok. 40ml).
- Kroimy daktyle na małe kawałki.
- Miksujemy mascarpone, dodając ostudzone espresso. Uzyskaj gładką masę.
- Dodaj cukier puder i śmietanę 30%, nie przestając miksować, aż masa zgęstnieje.
- Dodaj pokrojone daktyle i 1 łyżeczkę kawy.
- Wymieszaj wszystko łyżką.
- Wyłóż masę równomiernie na wystudzony blat bezowy i przykryj drugim.
- Udekoruj !