Kawowa beza - przepis
Kawowa beza - przepis

Kawowa beza

 

Składniki- blaty:

  • 6 białek jaj (rozmiar L)
  • 250 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Szczypta soli

Składniki- krem:

  • 1 łyżeczka kawy Sabor De La Victoria
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • ½ szklanki daktyli bez pestek
  • 500 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany 30%

 

Blaty:

  • Wyjmij jajka z lodówki na około 2 godziny przed pieczeniem, aby miały temperaturę pokojową.
  • Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Dodawaj stopniowo cukier, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną nadal ubijając pianę.
  • Wyłóż pianę na 2 blachy o średnicy 20 cm.
  • Piecz 5 minut w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem), później 35 minut w 130 stopniach, a następnie 80 minut w 110 stopniach (temperatura bez termoobiegu musi być o 10 stopni wyższa).

Krem:

  • Zaparz espresso z 1 łyżeczki kawy (ok. 40ml).
  • Kroimy daktyle na małe kawałki.
  • Miksujemy mascarpone, dodając ostudzone espresso. Uzyskaj gładką masę.
  • Dodaj cukier puder i śmietanę 30%, nie przestając miksować, aż masa zgęstnieje.
  • Dodaj pokrojone daktyle i 1 łyżeczkę kawy.
  • Wymieszaj wszystko łyżką.
  • Wyłóż masę równomiernie na wystudzony blat bezowy i przykryj drugim.
  • Udekoruj !

 

 

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl