
Drip to urządzenie wykorzystywanego alternatywnych metod parzenia kawy. Najlepszym rozwiązaniem do przygotowania tej kawy są kawy jednorodne, czyli single. Metoda ta wydobywa z kawy owocowe nuty.
Z czego wykonany jest drip ?
Drip może być wykonany z następujących materiałów:
-ceramika
-szkło
-metal
-tworzywo sztuczne
Co musisz mieć ?
-młynek
-filtr
-dzbanek
-naczynie na kawę
-drip
-waga
-stoper
-kawa
Jak przygotować kawę?
Aby przygotować dobrą kawę, niezbędne jest posiadanie młynka, kawa już zmielona nie jest dobrym rozwiązaniem. Zmielone już ziarna kawy powinny przypominać piasek.
Kawa z dripa w liczbach:
-czas parzenia nie powinien przekroczyć 3 minut
-temperatura wody 90-95 stopni
-proporcje kawy do wody: 6g/100ml lub 1g:15g
Jak parzyć kawę w dripie ?
1. Wsadź filtr do dripa.
2. Zalej drip niewielką ilością gorącej wody.
W ten sposobu przepłuczesz filtr, dzięki czemu twoja kawa nie będzie miała tak zwanego papierowego posmaku, oraz rozgrzejesz drip, dzięki czemu będzie trzymał temperaturę.
3. Postaw drip na naczyniu.
4. Postaw naczynie z dripem na wadze.
5. Wsyp kawę, włącz stoper i zacznij wlewać wodę.
Wodę wlewamy powoli, w pierwszym etapie zachodzi PREINFUZJA, czyli nasączanie drobinek kawy, podczas którego następuje ich otwarcie, dzięki czemu proces parzenia jest efektywniejszy.
Polewaj kawę okrężnymi ruchami małym strumieniem, bardzo przydatnym przyrządem będzie tak zwana konewka.
Pamiętaj, aby zachować prawidłowy czas parzenia kawy.
GOTOWE :)
Autor: Justyna Sikorska