Poznaj nasze produkty - herbata Verde Afrutado
Poznaj nasze produkty - herbata Verde Afrutado

Zielona herbata należy prawdopodobnie do najstarszych herbat świata, jest ponadto niefermentowana oraz nieutleniona.
Wczesną wiosną, w celu zachowania najwyższej jakości rozpoczynają się zbiory liści oraz pęków.
Po zbiorach liście poddawane są krótkotrwałemu więdnięciu, następnie podgrzewaniu oraz suszeniu. Tak przeprowadzony proces obróbki sprawia, że napar zachowuje naturalny i świeży smak, a polifenole nie ulegają degradacji. Proces podgrzewania jest najbardziej istotnym etapem produkcji zielonych herbat, to właśnie dzięki niemu, proces utleniania liści zostaje zatrzymany.

Zielone herbaty charakteryzują się delikatnie goryczkowym smakiem, a ich aromat powinien być świeży i kojarzyć się z warzywami, trawami oraz kwiatami.

Woda przeznaczona do zaparzenia powinna mieć 70˚C -85˚C, ale istnieją wyjątki, Sencha może być zalewana wodą o temperaturze 50˚C -60˚C. Występują gatunki, które zalewane są wodą w temperaturze pokojowej, a nawet wodą lodową. Napar może być przyrządzany nawet 5 razy – warto pamiętać, że z reguły, każde kolejne parzenie powinno być wydłużone o 30-60 sekund. Za każdym razem, należy oddzielić liście od naparu.

 

Chińska Sencha:

Wspaniała zielona herbata pochodząca z Chińskiej prowincji Zhejiang. Prowincja znajduje się na wschodnim wybrzeżu Chińskiej Republiki Ludowej, a jej  powierzchnia wynosi 101 800 km². Nazwa Zhejiang oznacza „Kręta Rzeka” i pochodzi od nazwy rzeki Qiantang Jiang płynącej przez stolicę prowincji

Herbata produkowana jest według typu japońskiego. Specjalnie wyselekcjonowane listki, pochodzące z wczesnych zbiorów oraz tradycyjna metoda obróbki, polegająca na podgrzewaniu parą wodną, w celu zatrzymania procesu utleniania powodują, że herbata zyskuje łagodny smak, wyjątkowy aromat oraz jasnozieloną barwę. Chińska Sencha jest delikatniejsza od Senchy pochodzącej z Japonii.
Herbaty tego gatunku można zaparzać kilkakrotnie, każde kolejne dostarcza naparowi więcej słodyczy. Według wielu najlepsze herbaty otrzymuje się z 2 i 3 ekstrakcji. Każde kolejne parzenie powinno zachodzić w wyższej temp i być dłuższe.

 

Chun-Mee:

Chun-Mee to herbata wywodząca się ze wschodniej części Chin, a konkretnie z Jiangxi. Według danych historycznych, jej uprawę zaczęto cztery wieki temu, gdy Chinami rządziła dynastia Ming. W ostatnich czasach, ze względu na rosnącą popularność tej herbaty, produkowana jest również w innych regionach Chin.

Nazwa oznacza „szlachetne brwi” i  pochodzi od kształtu srebrzysto-zielonych liści. Obróbka krzewów herbacianych wymaga dużego zaangażowania, liście zwijane są ciasno i przybierają łukowaty kształt.
Napar posiada piękną przejrzystą, żółtawą barwę oraz głęboki i wyrazisty, ale zarazem orzeźwiający smak.

 

Właściwości zielonej herbaty:


Zielona herbata nie tylko dobrze smakuje, ale jest bardzo zdrowa, jej regularne picie przyczynić się może do polepszenia naszej odporności i pomoże w walce z wirusami i bakteriami. Jest bogatym źródłem cynku, fosforu, sodu, potasu, wapnia oraz żelaza, a także witamin z grupy B, A, C, K i E. Szczególny wpływ na zdrowie mają katechiny, a dokładniej EGSG oraz galusan. Duże znaczenie ma ponadto kwercetyna, teina, GABA (czyli kwas gamma-aminomasłowy), kofeina, polifenole oraz olejki eteryczne. Polifenole, zawarte w herbacie, opóźniają proces starzenia się, działają przeciwnowotworowo oraz mają działanie detoksykacyjne. Zielona herbata ma kojące działanie na nasz układ nerwowy oraz obniża poziom „złego” cholesterolu. Chroni organizm przed nadciśnieniem i możliwością wystąpienia zawału, ponadto obniża ciśnienie krwi. Dba również o nasze układ trawiennym. Badania laboratoryjne potwierdzają jej właściwości antymutagenne i antypatogenne.

 

https://www.herreria.pl/pl/p/Verde-Afrutado-150g/58

 

Autor: Justyna Sikorska 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl