
Biała herbata wywodzi się z Chin i według historii wynaleziono ją między rokiem 960 a 1278. Przez wiele lat napój ten był niezwykle drogi i luksusowy, a na jej spożywanie mogli pozwolić sobie jedynie najbogatsi. Istnieją przesłanki, że była napojem zakazanym dla zwykłego ludu. Biała herbata uważana jest za najszlachetniejszy gatunek.
Zbiór liści i pączków przeznaczony do produkcji białych herbat odbywa się tylko przez kilka dnia w roku, w okresie wiosennym, gdy są one jeszcze młode i nie całkowicie rozwinięte.
Proces produkcji białych herbat nie jest długi, ale wymaga doświadczenia i staranności. Po zbiorach w celu zahamowania aktywności enzymów, liście ogrzewane są parą wodną, a następnie suszone. Biała herbata ma niezwykle delikatny, subtelny smak i aromat, pozbawiona jest również goryczy, a jej napar ma jasnożółtą barwę.
China White Monkey:
Herbata pochodzi z Chińskiej prowincji Fujian. Zbiory następują w pierwszych promieniach słońca, jedynie przez dwa tygodnie sezonu. Większość plantacji to małe, rodzinne gospodarstwa z długoletnią tradycją. Jej listki są długie i ręcznie zwijane, mają charakterystyczny kształt przypominający małpią łapkę. Specjalnie wyselekcjonowane puszyste listki herbaciane poddawane są precyzyjnej obróbce. Alpejski klimat i specyficzne warunki glebowe oraz niezmieniająca się od wieków obróbka i ręczne zbiory sprawiają, że napar zyskuje wyjątkowy posmak. Suszenie liści parą, nadaje herbacie charakterystyczny aromat i nie powoduje degradacji cennych związków mających pozytywny wpływ na zdrowie. Legendy głoszą, że w dawnych czasach ze względu na fakt, że plantacje herbaty znajdowały się wysoko w górach, do ich zrywania wykorzystywane były specjalnie tresowane przez mnichów małpy.
Wpływ na zdrowie:
Biała herbata to wspaniałe źródło aminokwasów i przeciwutleniaczy. Badania wykazują, że zawiązek EGCH, należący do grupy katechnin, pomaga uchronić organizm przed cukrzycą, chorobami układu krwionośnego, Alzhaimerem, a nawet osteoporozą. Flawonoidy, zapobiegają nowotworom, a także pomagają złagodzić objawy alergii. Przeciwutleniacze sprawiają również, że organizm wolniej się starzeje. Regularne picie naparu przyczynia się do zmniejszanie poziomu cholesterolu LDL i zwiększanie frakcji HDL we krwi. Biała herbata wspomaga walkę organizmu z astmą i zaćmą oraz przewlekłymi chorobami skóry. Dzięki zawartości dużej ilości witaminy C i garbników ma działa przeciwwirusowe i wspomaga odporność. Łagodzi stres, działa pobudzająco oraz poprawia koncentracje i pamięć. Przyspiesza również metabolizm, więc polecana jest dla osób dbających o sylwetkę. Biała herbata dzięki właściwościom łagodzącym znalazła również zastosowanie Beauty, używana jest do produkcji wielu kosmetyków oraz środków myjących, ponadto dobrze nawadnia organizm i chroni skórę przed promieniami UV.
Autor: Justyna Sikorska