Descafeinado Organico 250g

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 40,00 zł 40.00


ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

 


 Descafeinado Organico

Otuli Cię aromatem miodu i suszonych owoców niczym spacer w ciepły, jesienny dzień w promieniach zachodzącego słońca. Możesz rozkoszować się smakiem naszej organicznej kawy od rana do późnej nocy, ponieważ pozbawiliśmy ją kofeiny, nie tracąc przy tym szlachetnego, głębokiego smaku i wyrazistego charakteru. Umożliwił nam to innowacyjny proces Swiss Water®, który jest wolny od jakichkolwiek substancji chemicznych, dzięki czemu możesz czerpać wszystko co najlepsze z każdej filiżanki swojego ulubionego napoju. 

 

 
100% Arabica
   
Gwatemala
   
suszone owoce
miód
   
stopień palenia: 
średnio 
   
zawartość kofeiny:
kawa bezkofeinowa

 

 

 Metoda usuwania kofeiny: Swiss Water 


Metoda Swiss Water jest to najbezpieczniejsza i najzdrowsza, ale zarazem najdroższa metoda usuwania kofeiny. Rezultatem procesu jest pozbycie się kofeiny z ziaren, bez znaczącej utraty jej naturalnego smaku. Kawa, uzyskana tą metodą jest zawsze oznaczona jako “Swiss Water Decaf”. Metoda ta ze względu na stosowanie odpowiednich parametrów temperatury i czasu oraz nieużywanie rozpuszczalników chemicznych jest bezpieczna dla środowiska i pozwala usunąć nawet 99,9% kofeiny z ziaren. Dzięki temu kawa nie posiada charakterystycznego dla kaw bezkofeinowych gorzkiego smaku, a jej naturalne walory smakowe zostają zachowane.

 

Gwatemala

 

  Plantacje położone są na wysokościach 1400-1900 m n.p.m.

 

Zbiory ziaren odbywają się od grudnia do lutego i obrabiane są metodą suchą.

 

Ziarna posiadają certyfikat  Ekologiczny. 

 

 

Ziarna użyte do produkcji naszej bezkofeinowej kawy wywodzą się z Gwatemali, rosną one na wysokościach od 1400 nawet do 1900 m n.p.m., na piaszczystych glinianych glebach. Aby ziarna zachowały najwyższą jakość, ich zbiory odbywają się od grudnia do lutego.

Obróbka ziaren odbywa się na sucho, jest to najstarsza z metod. W tej metodzie nie używa się wody, a ziarna suszone są słońcem na betonowych patio lub stołach nawet przez okres 1 miesiąca. Koniec procesu suszenia następuje, gdy ziarna uzyskają wilgotność na poziomie 10-12%. W metodzie tej istotne jest również, aby nie dopuścić do fermentacji ziaren. Kawy uzyskiwane metodą obróbki na sucho wyróżnia duże body oraz słodycz, wyczuwalne są tu aromatyczne nuty tropikalnych owoców. Kwasowość jest znacznie niższa niż w przypadku metody mokrej

Spółdzielnia COMAL (Comercializadora Maya Alternativa), działa na terenach gminy San Pedro Necta i zrzesza tylko 88 producentów, z których 25% to członkowie posiadający certyfikat ekologiczny.
Każdy z producentów zobowiązany jest suszyć i przetwarzać kawę według wyznaczonych standardów.
COMAL przyjmuje ziarna i przekazuje je FECCEG, czyli specjalnej federacji do spraw rynku kaw w Gwatemali, gdzie zespół specjalistów do spraw jakości analizuje każdą partię kawy i sortuje ją na odpowiednie grupy jakościowe. Wszystkie farmy członkowskie FECCEG posiadają certyfikaty organiczne lub Fairtrade.

 

 

Zalecany sposób przygotowania:

  • ekspres przelewowy
  • kawiarka
  • french press

Dane techniczne

Typ Single
Skład Arabica 100% (bezkofeinowa)
Pochodzenie Sumatra
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl